Uitgelicht: Atelier Robotiq


Over Atelier Robotiq,

Atelier Robotiq is gevestigd in Rotterdam: een stad waar actie luider spreekt dan woorden. Wat begon als experimenteren is uitgegroeid tot een baanbrekende benadering van ontwerp en productie, culminerend in de oprichting van een minifabriek in het hart van Rotterdam. Hier, waar vorm harmonieert met functie, wordt hun creatieve visie geleid door een minimalistische esthetiek en een nauwgezette aandacht voor detail, waarbij ze ernaar streven om alles wat onnodig is uit onze ontwerpen te verwijderen.

De vezelpatroonlampen vertegenwoordigen het hoogtepunt van de verkenning van robotvezelweeftechnieken. Geïnspireerd door de lucht- en ruimtevaarttechnologie die wordt gebruikt bij de fabricage van lichtgewicht composietonderdelen zoals raketbehuizingen en brandstoftanks, combineren deze lampen naadloos innovatieve productieprocessen met artistieke expressie. Elke lamp in deze serie is een bewijs van de toewijding om de grenzen van design en vakmanschap te verleggen.

Vanuit onze Showroom in Alkmaar nodigen wij u uit om het kruispunt van technologie en kunstzinnigheid te ontdekken via onze Fiber Pattern Lampen – een bewijs van onze toewijding aan innovatie en uitmuntendheid.

De nieuwe Fiber Pattern Lamp, de ‘Out Of Order’, van Atelier Robotiq is een extreem lichtgewicht cilindrische constructie die uitsluitend bestaat uit gewikkeld industrieel garen, versterkt met hars, en lijkt op een driedimensionaal lijnwerk dat in de ruimte hangt.

Op het eerste gezicht lijkt het garenpatroon perfect geordend, maar bij nadere beschouwing zou een overgang tussen een regelmatig en een niet-uniform patroon zichtbaar zijn. De kromgetrokken lijnen zijn het resultaat van verschillende aanpassingen in het robotprogramma, waardoor de grip van het garen op de doorn tijdens het productieproces op de proef wordt gesteld. De onvoorspelbare verweven patronen kunnen de indruk wekken dat de robot een eigen geest heeft ontwikkeld. Ze genereren een fascinerende optische illusie van vervorming en maken elke gecreëerde lamp werkelijk uniek.

Out Of Order is het resultaat van een samenwerking tussen de in Amsterdam gevestigde interdisciplinaire ontwerpstudio BCXSY en de in Rotterdam gevestigde ontwerpstudio Atelier Robotiq.

De Fiber Pattern Lamp is vervaardigd van met hars geïmpregneerde vezels, die in geometrische patronen rond een mal worden gewikkeld door een industriële robot. Dit resulteert in een lamp die zowel lichtgewicht als sterk is.

Voor de ophanging kunt u kiezen voor koper. Het zwart-wit gevlochten katoenen koord en de metalen plafondkap met messing afwerking zijn details die de stijl compleet maken. Als aanvulling op de Fiber Pattern Lamp kunt u ook een van onze LED-lampen in Edison-stijl bestellen voor een perfecte lichtmatch.

Neem ook gerust een kijkje op onze webshop designlamp.nl

 

Wil je meer weten over de collectie van Atelier Robotiq? Neem gerust contact met ons op of kom een kijkje nemen in onze showroom in Alkmaar. We hebben hier maar liefst 900 m2 aan lampen voor je.
Nicolette Heijs
adviseur Aladdin lampen